Close

2 januari 2018

#Goeievraag3 Plectrums

Welke plectrum moet ik gebruiken?

Ook dit is weer zo’n vraag die regelmatig in de les gesteld wordt. Soms in het algemeen, soms als “welke plectrum moet ik hebben voor (vul hier een muziekstijl in). Het is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat het grotendeels afhankelijk is van persoonlijk voorkeuren. Maar natuurlijk zijn er wel verschillende dingen waar je rekening mee kan houden.

Materiaal
Een plectrum kan van allerlei soorten materialen gemaakt worden, zoals hout, ijzer, glas of steen, maar normaal gesproken zijn ze van plastic. Verschillende materialen hebben een andere hardheid en klinken anders als ze tegen een snaar aankomen. Dit verschil is soms al te merken bij verschillende soorten plastic. Als beginner is het het beste om met plastic plectrums te starten. Deze zijn verreweg het goedkoopste en het meest gebruikt.

Zelf gebruik ik het liefste plectrums van Delrin. Dit is een soort plastic dat nét iets stroever is dan de meeste plectrums. Als iemand die nogal last van zweethanden heeft, is zo’n stroeve plectrum erg fijn.

Dikte
Op een plectrum staat vaak een cijfer. Zo staat er bijvoorbeeld 0.65 of 1,00 op. Dit is de dikte van de plectrum in milimeters. Een dunne plectrum laten vaak een lichte ‘tik’ horen wanneer de de snaar aanslaat. Deze zijn het beste geschikt voor snelle aanslagen of om ‘vibrato’s’ te spelen zoals op mandoline. Een dikkere plectrum geeft een wat vollere en krachtige toon.

Vorm
Plectrums zijn in veel verschillende vormen te krijgen. Het meest standaard is de ‘driehoekige druppelvorm’. Deze heeft een  prima grip en oppervlak. Daarnaast zie je vaak de plectrums in de vorm van een grote driehoek, dit worden ook wel bass-plectrums genoemd. Opvallend is ook de shark-fin plectrum. Deze heeft aan een kant een afgeronde kartelrand. Dit wordt vaak gebruikt om bij een akkoord meerdere aanslagen ineens te krijgen, waardoor je een vollere klank krijgt.

Merk
Over het algemeen maakt het merk niet zoveel uit bij plectrums. Een aantal bekende merken voor plectrums zijn Dunlop en Fender. Vaak zie je in de winkel ook plectrums met een leuk plaatje of print er op. De kwaliteit van deze plectrums varieert sterk, dus let goed op wat je koopt. Daarnaast zie je nog wel eens plectrumsets die je uit een ‘pasje’ moet drukken. Deze hebben vaak scherpe randjes en braampjes op de plekken waar ze aan het pasje vast zaten. Dit kan mogelijk je snaren beschadigen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *