Close

2 januari 2018

#Goeievraag1 Snaren vervangen

Wanneer moet ik mijn snaren vervangen?

Deze vraag krijg ik regelmatig te horen. Ook wel, hoe vaak moet ik mijn snaren vervangen? Dit is natuurlijk een hele goede vraag, maar er is niet echt één antwoord op. Het is hetzelfde als vragen: wanneer moet ik het frietvet vervangen? Antwoord: wanneer het nodig is.

Nieuwe snaren
Nieuwe snaren klinken heel anders dan oude. De meeste gitaristen (niet alle) vinden de klank van nieuwe snaren mooier dan van oude. Bovendien is het vervangen van de snaren een mooie gelegenheid om ook eens die dikke stoflaag – op de kop van de gitaar en op de klankkast, onder de snaren – weg te poetsen. Je gitaar ziet er daardoor een stuk frisser uit!

Kapotte snaren
Maar wanneer moeten ze dan precies vervangen worden? Om maar met een open deur te beginnen: als een snaar geknapt is, dan moet je hem natuurlijk vervangen. Op dat moment is het verstandig om de rest van de snaren ook direct te vervangen. Ten eerste omdat je dan toch bezig bent, maar ook omdat het knappen van de snaar een teken kan zijn dat de snaren erg oud zijn. Bovendien oogt en klinkt een snaar die nieuw is anders dan een snaar die al langer op de gitaar ligt. Om een te groot verschil tussen de snaren te voorkomen vervang je ze dus meteen allemaal.

Vieze snaren
Ook als er nog geen snaren kapot zijn, kan het toch hoog tijd zijn om de snaren te vervangen. Bijvoorbeeld als ze al wat ouder, of erg vies zijn. Een nieuwe (stalen- of ‘wound’-) snaar kleurt helder koper of zilver. Hoe doffer de snaar er uitziet hoe viezer deze is. Er komt namelijk vuil en roest op vanwege het zweet en de viezigheid op je vingers. Vergelijk eens de kleur van de snaar net vóór, en net ná de topkam. Net ná de topkam worden de snaren niet of nauwelijks bespeelt. De snaar zal daar dus meer zijn originele kleur hebben. Net voorbij de topkam wordt de snaar juist het meest bespeelt, waardoor de verkleuring daar het beste te zien is.

Bij een gitaar met stalen snaren is het vaak ook te voelen aan de drie dunste snaren. Neem de snaar tussen duim en wijsvinger ter hoogte van de klankkast. Glij vervolgens met je duim en wijsvinger over de snaar heen richting de kop van de gitaar. Een nieuwe snaar voelt dan glad aan. Als dat niet zo is, is de snaar dus een beetje vies, en misschien toe aan vervanging.

Conclusie
Je snaren moeten dus vervangen worden wanneer ze vies zijn, dof klinken of kapot zijn. Hoe snel dat dat het geval is afhankelijk van hoe veel en vaak je speelt, en hoe goed je je snaren onderhoud. Je kan bijvoorbeeld het ‘leven’ van je snaren verlengen door iedere keer na het spelen de snaren schoon te poetsen met een droge doek. Hoe lang je door blijft spelen met oude, doffe snaren is een kwestie van smaak. Zoals gezegd zijn er gitaristen die juist de klank van oude snaren heel mooi vinden. Die wachten dus zo lang mogelijk met het vervangen van de snaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *