Close

16 augustus 2018

Allerlei instrumenten #7 De Gusle

Allerlei Instrumenten – De Gusle

Kortgeleden kreeg ik van een leerling twee bijzonder mooie, uit houtwerk gesneden muziekinstrumenten. Dat het familie van de gitaar was, was direct duidelijk. Maar welk familielid moest ik eerlijk gezegd ook even opzoeken. Het bleek te gaan om een Gusle uit het zuid-oosten van Europa (Balkan). Om precies te zijn bleek de mijne een Montenegrijnse Gusle te zijn, te herkennen aan de extra bolle klankkast en snijwerk op de kop en hals.

Gusle

Gusle
Het instrument heeft een fraaie hals en kop met mooi houtwerk dat doorloop op de bolle achterkant van de klankkast. Op de klankkast zit een vel gespannen, zoals bij bijvoorbeeld een banjo. Er loopt één snaar over de hals naar de klankkast. Deze dient bespeelt te worden met een strijkstok die er helaas niet bijzat.

Om vervolgens klank uit te krijgen (met behulp van de strijkstok voor mijn viool) bleek een hele nieuwe uitdaging. De snaar wordt op een heel specifieke manier ingedrukt, waarbij deze de hals niet raakt. Je speelt dus continue een soort van flageoletten. Plaatsing van de vingers op de linkerhand komt dus erg nauw. Het instrument geeft vervolgens een snerpende, scherpe klank.

De Gusle werd, en wordt voornamelijk gebruikt als begeleidingsinstrument bij heroïsche en epische gedichten en liederen.