Close

16 augustus 2018

Allerlei Instrumenten #6 De Citer

De Citer/Zither

De winnaar in mijn eigen collectie voor ‘meeste snaren’ is met afstand mijn Citer. Het instrument heeft in mijn geval maarliefst 92 snaren, en houd het midden tussen een harp, een gitaar en een piano. Ik moest eigenlijk de snaren vervangen. In plaats daarvan heb ik hem een mooi plekje aan de muur gegeven. Scheelde een hoop tijd.

De Citer wordt veel gebruikt in traditionele Duitse en Oostenrijkse muziek. Het is dan ook niet te verwarren met de Citar. De Citer heeft veel verschillende uitvoeringen. Het aantal snaren varieert van +/- 45 tot in de 90 of 100. Bij de meeste Citers zijn de snaren in twee verschillende groepen zijn opgedeeld: akkoorden en een of meer toonladders. Bij mijn Citer zitten aan de linkerkant groepjes die akkoorden vormen. Aan de rechterkant heb je twee volledige toonladders. Deze zijn dubbelkorig (twee snaren per noot).

Citer

Sitar

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere Citers hebben onderaan een blok snaren zitten wat op een kleine gitaarhals lijkt. Weer anderen hebben een set snaren met schuifjes erop waarmee akkoorden gespeeld kunnen worden. De snaren worden bespeeld met een (vinger-)plectrum of met de vingers. In sommige gevallen wordt er een strijkstok gebruikt om over de snaren te strijken.