Close

6 augustus 2018

Allerlei Instrumenten #4 De Ukelele

Allerlei Instrumenten – Ukelele

 De Ukelele zit ook al weerenige tijd in mijn collectie. Mijn zijn vrolijke geluid en kleine gestalte is het een populair en bekend instrument. Hij heeft vier snaren en wordt meestal gebruikt voor akkoorden-begeleiding bij een zangpartij. Het woord Ukelele betekend vrij vertaald ‘Spingende Vlo’.

De Ukelele staat natuurlijk bekend als traditioneel Hawaïaans instrument, maar hij stamt eigenlijk af van de Portugese ‘Machete de Braga’. Eind 1800 vestigde een aantal Portugesen zich op Hawaii, en zij hadden hun Machetes meegenomen. Het instrument werd snel populair op het eiland. En langzaam maar zeker is het uitgegroeid tot een nationaal symbool.

Machete de Bracha

 

Een Ukelele heeft 4 snaren en de meest gebruikelijke stemming is G-C-E-A. Opvallend daarbij is dat de G hoger is gestemd dan de C. Normaal gesproken doet de vorm van de Ukelele denken aan een hele kleine akoestische gitaar. Tegenwoordig zijn er echter modellen in alle soorten en maten. Van een kiwi-ukelele, een Spongebob-ukelele tot een met de vorm van een electrische gitaar, en zelf bas-ukelele’s. Die laatste heeft dan vaak hele dikke, rubberen snaren om de lage noten te kunnen spelen.

 

Standaard Ukelele

Elektrische Uke