Close

31 juli 2018

Allerlei instrumenten #3 Cigar Box Guitar

Allerlei Instrumenten – Cigar Box Guitar

 

Als ik een nieuw snaarinstrument wil, ga ik meestal gewoon naar de winkel of kijk ik op internet. Een Cigar Box Guitar heb ik niet gekocht. Die heb ik zelf gemaakt. Dat is ook de essentie van een Sigar Box Guitar. De naam zegt het al. Van een oude sigarendoos of iets dergelijks bouw je je eigen gitaar. Naast het sigarendoosje heb je alleen nog een plank (hals), een kam, stemknoppen en snaren nodig. Heel handig hoef je niet te zijn. Mij is het ook gelukt.

De Cigar Box Guitar is dus een verzamelnaam voor alle gitaren die op deze manier worden gemaakt. Er is daarom geen standaard in aantal snaren of stemming. De bouwer mag dat helemaal zelf bedenken. Bij twee of meer snaren wordt het intrument vaak in kwinten en/of in een open akkoord gestemd. Vaak zie je dat de snaren vrij hoog boven de hals liggen en worden bespeeld als slide-guitar met een glazen of ijzeren buisje. Dat komt ook omdat het fretten van een hals, en een manier om de snaarhoogte te kunnen afstellen erg veel werk met zich meebrengen. En nogal wat technische handigheid. Lang niet iedereen kan dat. De open stemming maakt het slide spelen ook makkelijker.

De ‘sigarendoos’ gitaar bestaat al bijna twee eeuwen en is vooral uit nood geboren. Soldaten aan het front in de Amerikaanse burgeroorlog hadden weinig voor hun plezier. Ook leefde in deze tijd veel mensen in Amerika in armoede. Met eenvoudige middelen maakten ze violen, banjo’s en gitaren. Verder werd er muziek gemaakt met wasborden en Jugs (kruiken). Een ander instrument dat in deze periode is ontstaan is de ‘theekist-bass’. Ook dit instrument doet zijn naam eer aan en is niet veel meer dan een theekist met een bezemsteel en een snaar.

De laatste tijd is het instrument weer erg populair geworden. Dit komt door een aantal dingen. Allereerst is de ‘traditionele’ muziek zoals Folk, Bluegrass en Skiffle erg populair. En bij oude muziek horen natuurijk authentieke instrumenten. Daar komt bij dat de muzikant Seasick Steve het instrument in korte tijd heel populair heeft gemaakt. Hij heeft een aantal zelfgebouwde Cigar Box Gitaren en speelt daar ook live mee op het podium.

Op het internet zijn heel veel handleidingen te vinden voor het zelf maken van een Cigar Box Guitar, zoals hier, hier en hier. Maar uiteindelijk is het aan de creativiteit van de bouwer om te bedenken hoe het instrument er precies uit komt te zien. En hoeveel snaren hij krijgt. En de kleur. En de stemming. En, en, en…