Close

17 juli 2018

Allerlei instrumenten #2 De Mandoline

Allerlei Instrumenten – De Mandoline

 

De Mandoline is naast de gitaar een van mijn favoriete instrumenten. Het is natuurlijk iets heel anders, maar heeft toch wel wat weg van de gitaar. Ik vergelijk het vaak met het verschil tussen schaatsen en rolschaatsen. De Mandoline is een veelzijdig snaarinstrument. Je kan het gebruiken als ritme instrument  en als melodie instrument.

De mandoline is een klein en kort snaarinstrument met 8 snaren en een hoge klank. De mandoline is dubbelkorig. Dat betekend dat de snaren twee aan twee dezelfde toonhoogte hebben. Deze twee snaren zitten dicht bij elkaar zodat ze eigenlijk altijd samen worden gespeeld. Dat, samen met de hoge klank, zorgt voor de unieke klank van de mandoline. Je hebt dus 8 snaren die op 4 verschillende noten gestemd zijn. De Mandoline wordt net als de Viool en de Tenor Banjo in kwinten gestemd. Van laag (dichtst bij je kin) naar hoog (dichtst bijde grond) is de stemming G – D – A – E. Het zijn dus de laagste vier snaren van een gitaar, maar dan omgedraaid. De mandoline wordt in bijna alle gevallen met een plectrum bespeeld. Dit omdat men de snaren vaak te strak gespannen vindt om met de vingers te spelen. Bovendien is het lastig de dubbele snaren goed aan te slaan met de vingers.

De mandoline is al een oud instrument. Het stamt uit ongeveer de 17e eeuw en is ontstaan in Italië. Het is ontstaan als het kleine broertje van de Mandola. Twee modellen uit deze tijd zijn het meest gangbaar geworden voor de ‘klassieke’ mandoline: de Romeinse en de Napolitaanse. Rond eind 1800, begin 1900 ontwierp de innovatieve Orville Gibson (die van die gitaren) een nieuw type mandoline: de arched-top mandolines. Bij deze mandolines was de achterkant niet meer zo bol, en juist de bovenkant van de body (top) was gewelfd (arched). Wederom ontstonden er twee belangrijke types. De A-stijl en de F-stijl mandoline.

F-style mandoline

A-stijl Mandoline

 

Bekende mandolinespelers zijn Bill Monroe (‘father of bluegrass’), Mike Marshall, Chris Thile en Brian McKenna van de Dubliners. Daarnaast zijn er veel bekende gitaristen die naast gitaar ook mandoline spelen, zoals Peter Buck (REM), David Gilmour (Pink Floyd), Jimmy Page (Led Zeppelin) en Marcus Mumford (Mumford & Sons).