Close

24 januari 2018

#Goeievraag 5 Nieuwe gitaar kopen

Het kopen van een nieuwe gitaar.

Er zijn gitaren in alle soorten, maten, kleuren en klanken. Hoe kom je er nu achter wat de beste gitaar voor jou is om mee te beginnen?

 Wat voor soort gitaar moet ik hebben?
Gitaren zijn grofweg in twee soorten te verdelen, akoestische en electrische gitaren. Deze gitaren verschillen meer van elkaar dan je zou denken. Om te beginnen heeft een akoestische gitaar een klankkast, waardoor deze van nature een vol en warm geluid heeft. Een electrische gitaar heeft geen klankkast en maakt daardoor bijna geen geluid. Om deze goed te horen heb je een gitaarversterker nodig. Deze gitaarversterker zorgt er voor dat je juist heel veel verschillende klanken uit je elektrische gitaar kan halen.

De meeste docenten en scholen raden het aan om met een akoestische gitaar te beginnen. Het is makkelijker om te oefenen, want je hebt geen versterker, kabels en stroom nodig. Je kan dus overal en altijd aan de slag. Bovendien zijn deze gitaren vaak wat goedkoper. Uiteindelijk is het geheel persoonlijk met wat voor soort gitaar je begint. Als je twijfelt, vraag om persoonlijk advies!

Akoestische gitaren

Akoestische gitaren zijn ook weer grofweg in twee soorten te onderscheiden: klassieke of spaanse gitaren, en western gitaren. Voor de beginner hebben beide gitaren zo hun voor- en nadelen. Bedenk dus goed wat voor jou het belangrijkste is.

 • ‘Klassieke’ of ‘Spaanse’ gitaar: deze gitaren hebben snaren van nylon (een soort plastic). Die snaren doen wat minder pijn aan de vingers dan de stalen snaren van een western gitaar. De hals is breder (hoger) dan die van een western gitaar, waardoor deze wat lastiger te bespelen is voor mensen met erg kleine handen. Heeft een warme, volle sound die het meeste past bij klassieke of wereld muziek.
  • Merken met instapmodellen: Fender, Gomez, Yamaha, Juan Salvador
 • Western gitaar: deze gitaren hebben stalen snaren. Die snaren snijden wat meer in de vingers dan nylon snaren, en zullen – zeker in het begin – wat pijn doen aan de vindertoppen. De hals is een stuk smaller dan die van een klassieke gitaar, waardoor deze gitaar makkelijker te bespelen is. Heeft een heldere, harde klank die erg geschikt is voor popmuziek.
  • Merken met instapmodellen: Fender, Ibanez, Epiphone, Takamine

Electrische gitaren
Electrische gitaren zijn werkelijk in elke denkbare vorm en kleur te krijgen. Ook zijn er – zeker in de lagere prijsklasse – heel veel slechte gitaren verkrijgbaar. Let daarom dus goed op wanneer je een electrische gitaar gaat kopen, en vermijd de onbekende ‘namaak’ merken (zoals bijv. Stagg en Vintage). Met de volgende merken van instapgitaren weet je zeker(der) dat je nette gitaar koopt: Squier, Epiphone, Ibanez.

Dan heb je nog verschillende modellen. Sommige modellen zijn heel typisch voor een bepaalde stijl muziek. Een ‘Flying-V’ gitaar is bijvoorbeeld echt een metalgitaar. Als beginner kun je beter kiezen voor een wat algemener model zoals een Stratocaster, Telecaster of een Les Paul. Met deze gitaren kun je nog steeds behoorlijk uit de voeten in de meeste muziekstijlen.

Als je kiest voor een elektrische gitaar, heb je ook een gitaarversterker en een gitaarkabel nodig.

Soms zie je ook starterpakketten met alles wat je nodig hebt in één. Als je een losse versterker koopt, bedenk dan dat je niet meteen een hele grote versterker hoeft te hebben, met een gigantisch vermogen en volume. Een kleine 10 tot 15 watt versterker is prima om mee te beginnen. ZO’n versterker kost meestal tussen de 50 en de 100 euro. Je kan ook een iets grotere versterker kopen, die klinken vaak wel een stuk beter maar deze zijn ook meteen een stuk duurder. Het juiste merk voor jou is erg afhankelijk van de stijl muziek die je wilt maken. Speel daarom op verschillende versterkers en luister goed wat jij mooi vindt klinken. Goede merken met beginnersversterkers zijn Marshall, Fender, Vox, Orange en Blackstar. Deze merken maken natuurlijk ook goede grote(re) versterkers. Andere goede, bekende versterkers zijn Mesa-Boogie, Koch, Hughes & Kettner, ENGL, en Randall.

 Waar moet ik op letten bij het kopen?

Oke, je hebt besloten wat voor soort gitaar je wilt hebben. Waar moet je nu op letten om te zorgen dat je de juiste gitaar koopt? Het beste is altijd om een gitaar eerst uit te proberen voordat je hem definitief koopt. Dat kan via een website waar je de gitaar kan terugsturen als deze toch niet bevalt, maar het makkelijkste is natuurlijk gewoon in de winkel. Probeer verschillende gitaren uit van het type dat je graag wilt hebben, en kijk van welke gitaar je het geluid het mooiste vind. Muziek is persoonlijk en de klank van het instrument dus net zo goed! Het is prima als je de verkoper in de winkel iets laat voorspelen, maar speel ook zeker zelf iets, al is het maar dat ene akkoordje dat je geleerd hebt. Het is namelijk heel belangrijk om er achter te komen of de gitaar ook fijn ‘aanvoelt’:

 • blijft de gitaar goed op je schoot liggen, of helt de hals vervelend naar boven of onder?
 • vindt je de hals fijn liggen in je hand?
 • Is de gitaar misschien te klein of te groot?

Schaam je er niet voor dat je misschien niet zo goed kan spelen als andere mensen in de winkel, die hebben ook allemaal eens moeten beginnen. Bovendien gaat het om joúw gitaar, die je koopt van joúw geld! Daarnaast kan een goede gitarist zelfs op een hele slechte gitaar een redelijk goed klinkend liedje spelen. Als je zelf niet speelt ga je dus misschien naar huis met een gitaar die helemaal niet zo goed is als je dacht.

Koop je een electrische gitaar, laat je dan ook niet misleiden door een geweldige versterker waarop deze wordt aangesloten, maar probeer hem uit op de versterker die je ook echt van plan bent te kopen. Zo ben je zeker van welke ‘sound’ je mee naar huis neemt. Als je een gitaar koopt met een tremelo, houdt er dan rekening mee dat het gebruik hiervan ervoor kan zorgen dat de gitaar snel ontstemt. Kijk ook even of je een koptelefoon kan aansluiten op de versterker. Hiermee houd je je buren ook te vriend!

Daarnaast zijn er een aantal kleine, ‘technische’ dingen die je makkelijk zelf kan controleren wanneer je een gitaar koopt:

 • Zijn de stemkoppen in orde? Dit controleer je door ze even kort heen en weer te draaien (niet te ver!). Gaan ze heel stroef, of juist heel los, dan kan dat een teken zijn dat ze niet erg goed zijn.
 • Is de hals recht? De hals loopt in de breedte vaak een beetje bol. In de lengte wil je dat echter liever niet hebben (zie illustratie). Ook wil je niet dat de hals wat naar links of rechts is ‘verwrongen’, maar juist dat deze recht loopt. Dit kan je controleren door de klankast voorzichtig op je voet te zetten, en langs de kop van de gitaar af naar beneden te kijken.
 • Is de hals glad? Zet je wijsvinger op de eerste fret van de derde snaar en je duim er recht achter op de hals, schuif vervolgens je wijsvinger naar de verste fret die je kan bereiken, en schuif je duim natuurlijk mee. Voel je obstakels of bobbels bij je duim? Voel je bij je wijsvinger randjes of scherpe kantjes?
 • Lopen de snaren ‘vrij’? Sla elke snaar een keer aan in verschillende vakjes, bijvoorbeeld vakje 1, 5, 9 en 12. Gaat de snaar ergens kraken, of slaat deze dood (geen klank)?

Specifiek voor een electrische gitaar:

 • Zitten de knoppen, schakelaars of de tremelo in de weg voor je handen als je speelt?
 • Frunnik voorzichtig een beetje aan de kabel op de plek waar hij de gitaar in gaat. Gaat de versterker kraken? Dan is de plug misschien niet goed, of de kabel.
 • Doe hetzelfde met alle knoppen en schakelaars. Als het gaat kraken is er misschien iets mis met de electronica.
 • Herhaal dit ook meteen met de kabelingang en de knoppen van de versterker.

Prijsklassen

Wat je wilt uitgeven voor je nieuwe gitaar is natuurlijk helemaal aan jezelf. Ervaring leert dat klassieke gitaren onder de 75 en western- en electrische gitaren onder de 100 euro vaak van erg slechte kwaliteit zijn en je al snel zullen tegenhouden in je ontwikkeling. Geef liever nét iets meer uit zodat je een gitaar hebt waar je nog een hele tijd mee vooruit kan. De volgende verdeling in prijsklasse gaat in de meeste gevallen op:

 

 • 100 – 250 euro: instapgitaren
 • 250 – 500 euro: middenklasse
 • 500 – 1000 euro: bovenklasse
 • Vanaf 1000 euro: topklasse

Wat moet ik allemaal nog meer hebben?
Als je toch bezig bent is het handig om een aantal dingen ook meteen te kopen:

Must

 • Een stemapparaatje: deze helpt je met het stemmen van de gitaar en hoeft maar zo’n 10 euro te kosten.
 • Een gitaarstandaard: zodat je nieuwe gitaar een goede plek heeft om te staan zonder dat je ‘m beschadigd. Een goede standaard is er al voor 10-15 euro.
 • Een aantal plectrums van verschillende dikte. Plectrums zijn erg goedkoop, en zo kan je rustig kijken wat je het fijnste vind spelen. Plectrums kosten vaak een euro per stuk.
 • Een goede gitaartas of -koffer zorgt voor de nodige bescherming van je gitaar wanneer je naar je les gaat. Een goede tas koop je al vanaf zo’n 20 euro. Koffers zijn vaak duurder.

 Mag

 • Een setje snaren. Het eerste wat veel gitaristen doen wanneer ze een nieuwe gitaar kopen is de snaren vervangen. Dit is niet altijd nodig, maar vroeger of later zal je het setje snaren toch nodig hebben. Een setje snaren kost ergens tussen de 5 en de 15 euro.
 • Een capodaster (ook wel capo, of klem). Deze heb je niet per sé nodig, maar zeker als je van plan bent om ook te zingen bij het gitaarspelen zal je erg blij zijn dat je ‘m hebt. Een capo kost ongeveer 10 tot 15 euro.
 • Een gitaarband (strap). Op elektische en sommige westerngitaren zitten onderop, en linksboven op de klankkast een ijzeren knop waar je een band aan kan hangen. Hiermee kan je de gitaar om je nek hangen zodat je kan staan en lopen met je gitaar.

Waar ga ik heen om een gitaar te kopen?
In de omgeving van Veldhoven zijn er een paar winkels waar je heen kan gaan om een gitaar te kopen:

Voor klein spul zoals snaren, plectrums, kabels, enz, kan je ook terecht bij Rombouts in Veldhoven (Zeelst). Als leerling van Gitaarles Veldhoven krijg je daar zelfs korting!

Er zijn ook een aantal webshops waar je prima terecht kunt:

Download deze informatie om mee te nemen naar de winkel: Tipblad gitaar kopen