Close

16 augustus 2018

Allerlei instrumenten #8 De Pedal Steel Guitar

Allerlei Instrumenten – Pedal Steel gitaar

Je kan je bijna geen Hawaïaanse muziek of countryballads voorstellen zonder een Pedal Steel gitaar. De kenmerkende ‘slepende’ noten en akkoorden die het instrument produceert zijn direct te herkennen. Helaas heb ik er zelf nog geen, maar hij staat wel op het verlanglijstje! De Pedal Steel is niet te verwarren met de Lap Steel guitar, hoewel deze er wel door is ontstaan.

De Pedal Steel lijkt wel op een gitaarhals op een tafeltje. Deze gitaarhals heeft meestal 10 snaren (soms meer) die min of meer in een open akkoord zijn gestemt. De snaren liggen hoog over de hals heen. De fretten zijn dan ook niet echt. Ze zijn er op geschilderd en zijn alleen maar om je een idee te geven waar op de hals je zit. Je speelt de Pedal Steel door met je linkerhand een ijzeren of glazen buisje over de snaren te bewegen. Met je rechterhand sla je de snaren aan met ‘fingerpicks’.

Pedal Steel Guitar

De Pedal Steel is zoals gezegd dus ontstaan uit de Lap Steel guitar: een gitaar die je horizontaal op je schoot legt om deze met eenzelfde ijzeren buisje te bespelen. De overgang van Lap Steel naar Padel Steel is begonnen bij de ‘Frying Pan’ van niemand minder dan Adolph Rickenbacker (die van die mooie (bas)gitaren). De grote zwakte van deze gitaren was dat je beperkt was in stemmingen. Als de gitaar bijvoorbeeld in Majeur was gestemd, kon je geen Mineur spelen zonder om te stemmen.

Rickenbacker Frying Pan

In 1953 bevestigde de Lap Steel gitarist Bud Isaacs voor het eerst een pedaal aan zijn gitaar om de stemming aan te passen tijdens het spelen. Een revolutie in Pedal Steels was geboren. De eerste opname met een Pedal Steel is te vinden op Youtube: Slowly van Webb Pierce. En als je goed luisterd in de Lap Steel-solo hoor je Isaacs zelfs zijn pedaal intrappen!