Close

2 januari 2018

#Goeievraag2 Snaren kopen

Welke snaren moet ik hebben voor mijn gitaar?

De tweede goede vraag is in navolging van de eerste. Nu we weten wannéér we de snaren moeten vervangen, gaan we kijken naar wélke snaren je dan moet hebben. In de eerste plaats is het van belang om te weten wat voor soort gitaar je hebt. Want elke soort gitaren heeft een eigen type snaren.

Klassieke-/ spaanse gitaar
Als je een akoestische gitaar hebt, vraag je dan eerst af of dit een klassieke- of spaanse gitaar, of een westerngitaar is. Een klassieke- of spaanse gitaar heeft nylon snaren. Nylon is een soort plastic, en dat is goed te zien aan de G-, B- en e-snaar. Deze drie snaren zijn van wit/doorzichtig plastic en zijn een stuk dikker dan snaren die van staal zijn. De laagste drie snaren zijn omwikkeld (wound) met een hele dunne ijzerdraad van bijvoorbeeld brons of zilver. Goede merken voor nylon snaren zijn bijvoorbeeld D’addario, Aquila en Martin. Een setje van 6 snaren kost meestal zo’n 10 tot 15 euro.

Westerngitaar
De snaren van een western gitaar zijn van staal. Dit is ook weer het beste te zien aan de hoogste snaren. In veel gevallen zijn de laagste drie snaren wound met bijvoorbeeld  vernikkeld staal, zilver of brons. Het komt ook voor dat de G-snaar ook wound is. De meest populaire merken voor stalen snaren zijn Martin, Elixir, D´addario en Fender. Deze setjes kosten ergens tussen de 5 en de 15 euro.

Elektrische gitaar
Net als bij een akoestische gitaar zijn de drie dikste snaren van een elektrische gitaar wound, de drie dunne snaren zijn kale stalen snaren. De materialen die voor de snaren van elektrische gitaren worden gebruikt zijn vaak dezelfde als voor western gitaren. Goede merken voor snaren voor een elektrische gitaar zijn Ernie Ball’s, Curt Maghan’s, DR en Elixir, en kosten 10 tot 15 euro.

Dikte van de snaren
Vaak staat er op een setje snaren een getal of meerdere getallen aangegeven zoals 010 of 0.10. Dit geeft de dikte van de snaren aan. In de meeste gevallen wordt het setje aangeduidt met de dikte van de (dunste) hoge e-snaar. Bij nylon snaren zijn de verschillen in diktes minimaal en hoef je hier niet zo veel op te letten. Bij stalen snaren voor een westerngitaar kan je er al wat rekening mee houden, maar bij elektrische gitaren wordt er het meeste onderscheid gemaakt. Dikkere en dunnere snaren hebben beiden zo hun voor- en nadelen. Dikkere snaren klinken ‘voller’, klinken langer door (sustain) zijn meer toonvast en gaan vaak langer mee. Daar staat tegenover dat dunnere snaren makkelijker te bespelen zijn en minder pijn doen aan de vingers. Als je niet goed weet welke dikte je fijn vindt is de gemiddelde dikte van 0.10 een veilige plek om te beginnen

Smaak
Welke snaren je het fijnste vind spelen en het mooiste vind klinken is heel persoonlijk. Probeer daarom eens snaren van verschillende merken, materialen en diktes uit. Je komt dan vanzelf jouw ‘ideale snaar’ tegen. Let er wel op – voornamelijk bij elektrische gitaren – dat je niet ineens van hele dunne snaren (bijv. 0.08) naar hele dikke (0.13) overstapt. Het verschil in spanning van de snaren kan slecht zijn voor de hals. Dus bouw langzaam op of af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *